Hladnjaci za vino

Hladnjaci za vino u posljednje su vrijeme, pored uobičajenih kućanskih aparata, sve popularniji. A pogotovo ugradbeni hladnjaci.

Osim što se vrlo lijepo uklapaju u moderni dizajn suvremenih kuhinja, hladnjak za vino omogućuje i potpuno uživanje u okusu i aromi plemenitog pića.

Osim funkcionalnosti, frižider za vino mora zadovoljiti kriterije kvalitetnog hlađenja i estetsku komponentu.

Pravilno korištenje hladnjaka 

Način rada može biti različit: za dugotrajno odlaganje vina preporučuje se održavanje temperature od 10-12 ° C. Ako se planira poslužiti u brzu konzumaciju, čuva se u rasponu od 8 ° C do 18 ° C, ovisno o vrsti.

U hladnjaku se boce polažu vodoravno. Što je jako bitno kod korištenja plutenih čepova. Kada je čep vlažan, on postaje nepropustan za zrak, i time sprječava da se vino pokvariti.

U hladnjacima za vino nalazi se posuda za vodu koja održava vlažnost i sprječava pluteni čep da se osuši. Boce s plastičnim čepovima nisu toliko zahtjevne: mogu se postaviti okomito.

Važna funkcija koju hladnjaci za piće imaju je zaštita od UV zračenja. UV zrake štetno djeluju na vino tako da ubrzavaju kemijske procese, uzrokujući štetu na vinu. Kako bi se spriječilo prodiranje agresivnih UV zraka, staklena vrata naših hladnjaka su otporna na ultraljubičasto zračenje.

Posebne konstrukcije polica izvedene su tako da omogućuju zaštitu boca od vibracija uslijed rada kompresora. I time pružaju sigurnu pohranu vrhunskih vina tijekom dužeg razdoblja.

Kako znati koji hladnjak za vino vam je potreban? 

Prilikom odabira hladnjaka uzima se u obzir niz čimbenika kao što su tehničke specifikacije, značajke instalacije, dimenzije i druge kriterije.

Hladnjake za vino možemo podijeliti u dvije osnovne skupine: samostojeći i ugradbeni modeli.

Samostojeći hladnjaci 

Bitna odrednica samostojećih modela je da ih nikako ne biste smjeli ugraditi u kuhinjski element. Naime samostojeći hladnjak za vino treba imati prostor za hlađenje. Ukoliko bi takav hladnjak ugradili u kuhinjski element, kompresor bi neprestano radio i na kraju bi se pregrijao i pokvario. Stoga je vrlo bitno naglasiti za koji prostor vam je potreban hladnjak.

Ugradbeni hladnjaci za vino 

Hladnjaci za vino ugradbeni dizajnirani su za ugradnju ispod radnog prostora ili unutar ormara. A mogu biti i potpuno integrirani i dizajnirani tako da stanu u prostor ormara.

Kako biste ugradili bilo koji uređaj ispod radne površine, potrebna vam je odgovarajuća ventilacija kako biste izbjegli pregrijavanje. Ukoliko je hladnjak za vino ugradbeni i imaju bočnu ili stražnju ventilaciju, morate imati dovoljno prostora sa strane ili straga. To je potrebno za raspršivanje topline koju jedinica ispušta.

Dunavox ugradbeni hladnjak za vino 

Kada ste odredili vrstu hladnjaka, potrebno je znati koje su vam potrebe, tj. za koliko boca vam je potreban hladnjak.

Kod Dunavox modela prvi broj uvijek označava broj boca (0.75lit) koje možete smjestiti u hladnjak. Npr. model DXHF-28.88 je konstruiran za smještaj 28 boca od 0.75lit, dok drugi broj (88) označava volumen rashladne komore.

Kada ste odredili i kapacitet koji vam potreban sljedeća stavka je da odredite trebam li vam hladnjak sa jednom komorom za hlađenje. Ili hladnjak za vino 2 zone koji ima dvije komore za hlađenje.

Ako želite u jednom hladnjaku hladiti i crna i bijela vina, potreban vam je hladnjak sa dvije komore za hlađenje. Naime, bijelo vino se poslužuje na temperaturi od 8° C -12 ° C, dok crno vino 15° C -18 ° C.

Dunavox frižider za vino u svojoj ponudi ima model i sa jedom i sa dvije komore. U hladnjacima sa jednom komorom uobičajeno možete podesiti temperaturu od 4° C -18°C. U modelima sa dvije komore, razlika između gornje i donje mora biti oko 6°C.

 

Gdje postaviti hladnjak za vino 

Najčešće se postavlja u kuhinji s obzirom da čine moderan, funkcionalan dodatak svakoj kuhinji. Savršeni su za učinkovito skladištenje vina i drugih pića bez zauzimanja viška prostora. Za vinske entuzijaste i organizatore zabava, dodavanje hladnjaka u kuhinju omogućuje lak pristup ugošćavanja.

Idealno je da je u neposrednoj blizini daske s dovoljno slobodnog prostora. Tako će utovar biti brži, i vrata otvorena kraće vrijeme. A prilikom skupljanja sastojaka za pripremu hrane možete lako zgrabiti ono što je potrebno i smjesta odložiti.

Druga popularna mjesta su podrum, pogotovo za stvaranje kolekcije vina i blagavaonica.

Postavljanje hladnjaka u garaži je plus zbog nedostatka prirodnog sunčevog svjetla. Ali ustajali zrak i osjetljivost na promjene temperature okoline mogu uzrokovati probleme. S obzirom da hladnjaci za vino nisu dizajnirani da podnose ekstremne klimatske fluktuacije.

Za one koji imaju vinski bar prostor gdje se postavlja je i kušaonica. A također i svaki kvalitetan restoran ima frižider za vino, kao i bolji caffe barovi.

Ono što biste trebali izbjegavati je postavljanje frižidera pored drugih kuhinjskih uređaja koji stvaraju toplinu. Kao na primjer, pećnice, mikrovalne pećnice, perilice posuđa ili sušilice rublja. S obzirom da to može dovesti do prevelikog pritiska na vaš hladnjak. I može povećati unutarnju temperaturu hladnjaka za vino.

Koliko je potrebno prostora za protok zraka hladnjaka? 

Kako bi omogućili potreban protok zraka, vašem hladnjaku za vino potrebno je oko 5 cm dodatnog prostora straga, 10 cm na vrhu i 2,5 cm s obje strane.

Zašto hladnjaci obično imaju staklena vrata? 

Staklena vrata za izlaganje tu su da pokažu sadržaja unutra. Kao i za estetiku i izlaganje vlasnikove impresivne kolekcije vina.

Koliko dugo vas mogu služiti? 

Prosječni životni vijek hladnjaka za vino je 10 do 15 godina. Uređaji visokih performansi mogu trajati i mnogo duže. Ali nakon što je uređaj instaliran u vašem domu, podložan je vašim jedinstvenim navikama. Što utječe i na trajanje.

Troše li vinski hladnjaci puno električne energije? 

U usporedbi s tradicionalnim hladnjakom ne troše puno električne energije. Obični hladnjaci troše između 350-800 W električne energije, dok hladnjaci za vino obično troše oko 100 W u prosjeku.

 

Kako koristiti hladnjak za učinkovito izlaganje vina i impresioniranje gostiju? 

  • Čuvajte vino na pravoj temperaturi.
  • Zaštitite vino od svjetla i vibracija.
  • Držite svoje boce vodoravno.
  • Poslužite vino na odgovarajućoj temperaturi.
  • Čuvajte otvorene boce pravilno.

Kako čuvati otvorene boce? 

Nakon što ste otvorili vino može vam trajati i do pet dana ako ga pravilno čuvate. To znači da koristite voštani papir oko čepa kada ga zatvarate. Ili ako ga nemate koristite gumeni čep.

 

Trenutno prikazano 1 - 24 od 130 rezultata
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6